00 Kč
Způsoby doručení
Přepravce89 Kč
Osobní odběr BrnoZdarma
Doprava zdarma od 1000 Kč

Jak vybrat světlo na WC

Když máte WC v malém prostoru, výběr světla je jednoduchý. Pokud je ale součástí koupelny, musíte si dát pozor na IP krytí a ochranné zóny.

Když máte WC v malém prostoru, výběr světla je jednoduchý. Pokud je ale součástí koupelny, musíte si dát pozor na IP krytí a ochranné zóny.

Malá místnost? Stačí jedno WC světlo

Je vaše místnost pro WC velká tak, že se v ní akorát otočíte? V tom případě byste měli už při výběru světla myslet na šetření prostoru, kterého už tak máte nedostatek. Do menších místností stačí pořídit stropní světlo na WC, které by ale nemělo být závěsné, doporučujeme tedy přisazené stropní světlo. To vám totiž ušetří místo. Vhodnou alternativou je také podhledové světlo na wc, které nenaruší ráz místnosti a nezabírá zbytečně místo. Vybírat můžete z výklopných i nevýklopných typů svítidel. Stejně tak dobře budou na záchodě vypadat i bodovky na WC.

Další možností je nástěnné světlo na WC, které je také vhodnou variantou, když chcete ušetřit místo. V místnosti takové velikosti se nemusíte bát, že by se svit soustředil jen na určitou část prostoru. Nástěnné ledkové světlo zajistí, že se světlo rovnoměrně rozprostře po celé místnosti.
 
I když máte na WC málo místa, můžete si prostor opticky zvětšit. A to díky správnému výběru barvy světla. Studenější tóny vám místnost opticky zvětší, naopak teplé tóny přivodí sice příjemnou atmosféru, ale prostor opticky změnší. 
Rozdíl mezi teplou a studenou barvou u žárovky
Při výběru osvětlení byste neměli zapomínat ani na to, že doba svícení na WC není příliš dlouhá. Četnost zapínání a vypínání světla je ale vysoká. Člověk totiž navštíví WC průměrně 7krát za den. V případě čtyřčlenné rodiny to o víkendu, kdy jsou všichni doma, může být kolem třiceti rozsvícení a zhasnutí denně. Do malého prostoru WC byste tak měli volit zdroj světla, který se nepoškodí častým zapínáním. Vhodným řešením jsou halogenové žárovky nebo LED žárovky, které kromě odolnosti vůči častému spínání nabízí i ekonomické výhody v podobě vysoké návratnosti počátečního vkladu.

A co když je WC spojené s koupelnou?

V dnešní době není už zvláštností, že je WC součástí koupelny. Při výběru světel do této místnosti ale musíte pamatovat na normy a podle nich umístit a pořídit druh osvětlení, které by mělo být co nejvíce voděodolné. Ochráníte tak své spotřebiče i sebe, protože voda je velmi dobrým vodičem elektrického proudu.
 
Ochranné zóny v koupelně a IP krytí světel jsou dva hlavní technické parametry, které byste měli dodržovat kvůli své vlastní bezpečnosti i komfortu. Podrobný návod, kam jaké světlo umístit nabízíme v naší poradně o osvětlení, která se už problémem umístění světel v koupelně zabývala.
 
LED světlo do koupelny a na wc

Produkty k článku:

-17 %doprava ZDARMAPrezent 67101 Pills stropní svítidlo 240mmOsvětlení do koupelnyVhodné do vlhkého prostředíZáruka 3 rokyPrezent 67101 Pills stropní svítidlo 240mmKód: 92067101
skladem 3 ks
1 253 Kč 1 035 Kč s DPH
Hloubka [mm] 55Průměr [mm] 240
Výhodný nákupdoprava ZDARMARabalux 5713 LED koupelnové nástenné svítidlo Betty 1x4W | 371lm | 4000K | IP44  (1x)Úsporná technologie LEDOsvětlení do koupelnyVhodné do vlhkého prostředíZáruka 5 letRabalux 5713 LED koupelnové nástenné svítidlo Betty 1x4W | 371lm | 4000K | IP44Kód: 98005713
Obvykle do 7-14 dnů
559 Kč 556 Kč s DPH
Šířka [mm] 30Výška [mm] 200

Jsme přímí dovozci renomovaných značek

  • Philips
  • Trio
  • Ideal Lux
  • Lutec
  • Italux
  • WiZ
  • Philips Hue
Všechny značky