00 Kč
Způsoby doručení
Přepravce89 Kč
Osobní odběr BrnoZdarma
Doprava zdarma od 1000 Kč

Jaké osvětlení zvolit do kuchyně s kuchyňským ostrůvkem?

Kuchyně s otevřeným prostorem na vaření a přípravu pokrmů uprostřed je módním a velmi funkčním řešením, které je stále oblíbenější. Kuchyňský ostrůvek skvěle funguje jak ve velkých prostorných kuchyních, tak i v menších kuchyních spojených s obývacím pokojem. Jaké lampy zvolit nad kuchyňským ostrůvkem? Pokud hledáte odpověď na tuto otázku, jsme tu pro vás!

Kuchyně s otevřeným prostorem na vaření a přípravu pokrmů uprostřed je módním a velmi funkčním řešením, které je stále oblíbenější. Kuchyňský ostrůvek skvěle funguje jak ve velkých prostorných kuchyních, tak i v menších kuchyních spojených s obývacím pokojem. 
Jaké lampy zvolit nad kuchyňským ostrůvkem? Pokud hledáte odpověď na tuto otázku, jsme tu pro vás!

Kuchyňský ostrůvek  a výběr osvětlení - co je třeba vzít v úvahu?

Kuchyňský ostrůvek, tedy střední část kuchyně, slouží jako pracovní plocha pro přípravu surovin pro vaření či dokončování pokrmů, v některých případech může být v ostrůvku zabudována i varná deska či dokonce dřez. Jedná se o místo, které plní několik funkcí současně, a proto je důležité aby bylo dostatečně osvětleno. Vzhledem k umístění této části kuchyně je nejlepším řešením stropní osvětlení, díky kterému bude světlo dopadat přímo na pracovní plochu.

Před výběrem svítidel pro osvětlení kuchyňského ostrůvku musíte vzít v úvahu několik důležitých aspektů. Při výběru osvětlení by mělo být jasno v tom, zda bude ostrůvek fungovat jen jako zóna pro přípravu jídla a odpovědět bychom si také měli na otázku, zda bude ostrůvek zároveň sloužit jako bar a jídelní stůl, kde členové domácnosti snídají, popřípadě i večeří.
 V každém z těchto případů musíte  zvolit jiný typ osvětlení. Mírné a atmosférické světlo se osvědčí, pokud je středová část kuchyně hlavně místem k jídlu. V pracovní zóně je však lepší zvolit silnější a méně rozptýlený zdroj světla.
Při výběru vhodného osvětlení do kuchyně vemte vždy v úvahu také materiál, ze kterého je světlo vyrobena. Kuchyně je místnost, ve které je přítomná vlhkost i stříkající tuk, takže je nezbytné, aby byl povrch svítidel odolný vůči skvrnám a snadno se čistil. Textilní stínítka tedy raději umístěte do obývacího pokoje či do ložnice a pro kuchyni zvolte skleněná nebo kovová svítidla.Jaké jsou tedy možnosti osvětlení kuchyňského ostrůvku?
  • Závěsné lustry
Závěsné lustry jsou oblíbeným typem osvětlení, které dostanou kuchyňský ostrůvek do popředí zájmu. Působivé modely se zajímavým designem jsou nejen pastvou pro oči, ale také vám pomohou tuto zónu efektivně osvětlit
Pamatujte, že lustry větších rozměrů jsou skvělou volbou především do prostornějších  interiérů, kde mohou dostatečně vyniknout.

Důležité je, aby závěsný lustr byl umístěný dostatečně vysoko nad pracovní plochou a nepřekážel při běžném pohybu. Z tohoto důvodu jsou závěsné lustry perfektní volbou pro místnosti s vyššími stropy.
 
  • Bodová světla pro útulnější interiéry
Pro kvalitní osvětlení ostrůvku v menším interiéru jsou perfektní bodová směrovatelná světla. Je to velmi praktické řešení, díky kterému ušetříte velmi cenný prostor. Díky tomu, že bodovky zabírají minimální místo v prostoru, je možné je bez problémů nainstalovat do místností se sádrokartonovým podhledem či se sníženým stropem.

Moderní bodové osvětlení v nabídce Dekolampnadčasový design, který jen tak nevyjde z módy a hodí se jak do současných minimalisticky řešených kuchyní, tak i do klasicky řešených interiérů.
 

Kolik světel instalovat pro dostatečné osvětlení kuchyňského ostrůvku?

Při výběru osvětlení pro kuchyňský ostrůvek je samozřejmě nutné vzít v úvahu také počet svítidel, vzdálenost, na kterou mají být namontována, a v případě závěsných lamp také délku lanka.
To je velice důležité, protože lustry nad ostrůvkem v kuchyni by vám neměly překážet při práci nebo konverzaci. Místo toho musí rovnoměrně osvětlovat povrch desky stolu, aby nedošlo k nežádoucímu zastínění.Vzdálenost zavěšení jednotlivých lamp, závisí na délce kuchyňského ostrůvku a velikosti a počtu lustříků samotných. Pokud máte malý bar, může stačit bodovka se čtyřmi pohyblivými reflektory nebo dvě malé závěsné lampy. V případě větších ostrůvků bude funkčním řešením instalace tří velkých závěsných lustrů nebo čtyř menších.

Pamatujte, že svítidla by měla být připevněna ve stejných vzdálenostech, přičemž by měla být zachována proporcionální vzdálenost od okraje desky stolu na obou stranách ostrůvku.
Dalším aspektem, který je třeba zvážit je délka závěsu. Nejlepší variantou je zvolit si model lustru s nastavitelnou délkou kabelu, který si můžete sami přizpůsobit svým potřebám a možnostem interiéru. Pokud je váš kuchyňský ostrůvek určen pro přípravu jídla, vaření nebo mytí nádobí, zavěste svítidla raději o něco výše. Na druhou stranu si můžete klidně dovolit delší závěs nad barem nebo ostrůvkem, který slouží jako stůl.
Do industriálně kuchyně volte kovová svítidla, pokud možno s odhalenou žárovkou. Loftovou atmosféru aranžmá zdůrazní také jednoduché lustry s černým geometrickým nebo prolamovaným stínidlem.

 Přemýšlíte nad tím, jaké osvětlení zvolit pro glamour kuchyň ? Kuchyně s mramorovou deskou a elegantními dlaždicemi by měla být doplněna robustními svítidly z průhledného skla nebo stylovými lampami s vestavěnými LED moduly. Taková svítidla budou zdůrazňovat luxusní styl interiéru.

Moderní funkční kuchyň vyžaduje minimalistické osvětlení, a proto jednoduchý bílý ostrůvek osvětlíte nejlépe se svítidly se střídmým designem. Volte také nenápadné barvy.
Ve venkovských a rurálně zařízených kuchyní, kde dominuje bílá barva v kombinaci s dřevěným dekorem, se budou dobře vyjímat retro keramické lustry a klasická závěsná svítidla s krémovým nebo bílým stínidlem.

Už víte, která lampa dokonale osvětlí ostrůvek ve vaší kuchyni? Podívejte se na nabídku na na Dekolamp.cz a najděte si svítidla, které budou vaší kuchyni co nejlépe slušet ještě dnes.

Produkty k článku:

doprava ZDARMAPhilips Hue 40339/31/P6 LED závěsné svítidlo Fair 1x39W | 3000lm | 2200-6500K (1x)Inteligentní světlo Philips HueÚsporná technologie LEDZáruka 3 rokyPhilips Hue 40339/31/P6 LED závěsné svítidlo Fair 1x39W | 3000lm | 2200-6500KKód: 84033931P6
Do vyprodání zásob 1 ks
6 329 Kč s DPH
Šířka [mm] 148Výška [mm] 521
  • Extra sleva 15 %
  • s kódem: BONUS15
Výhodný nákupdoprava ZDARMAIdeal Lux 248196 LED stropní bodové svítidlo Nova 1x30W | 3150lm | 3000KÚsporná technologie LEDZáruka 3 rokyIdeal Lux 248196 LED stropní bodové svítidlo Nova 1x30W | 3150lm | 3000KKód: I248196
skladem > 10 ks
3 118 Kč s DPH
Průměr [mm] 154Výška [mm] 138

Jsme přímí dovozci renomovaných značek

  • Philips
  • Trio
  • Ideal Lux
  • Lutec
  • Italux
  • WiZ
  • Philips Hue
Všechny značky