00 Kč
Způsoby doručení
Přepravce89 Kč
Osobní odběr BrnoZdarma
Doprava zdarma od 1000 Kč

Jaké osvětlení zvolit do novostavby?

Při plánování, jaká světla nakoupit do nového domu, je dobré pamatovat na několik doporučení. Jaká to jsou?

Při plánování, jaká světla nakoupit do nového domu, je dobré pamatovat na několik doporučení. Jaká to jsou? 

Aby místnosti byly dostatečně osvětlené

Svítidlo má v každé místnosti v první řadě přinášet světlo, takže je určitě dobré si udělat plán nebo i samostatný projekt, jaké množství světla bude potřeba. Zabráníte tak tomu, abyste to někde zbytečně s počty svítidel nepřepískli a jinde to zase nebylo poddimenzované. A jak konkrétně si to spočítat? Důležité je znát velikost místnosti a její účel. Například pro kuchyni je potřeba více světla než v ložnici, kde budete relaxovat.

Spočítejte si počet lumenů

Logicky nejvíce světla je potřeba pro čtení, psaní a podobné detailní práce, obecně se uvádí, že do takových prostor je potřeba intenzita osvětlení kolem 750 lx (luxů). V kuchyni či obýváku se doporučuje zhruba 250 až 500 lx, ještě menší intenzita osvětlení je nutná v koupelně, na chodbě a schodišti.
Ptáte se, jak ale tedy vypočítat, jaké světelné zdroje koupit? Pomůže tento vzoreček: 1 lx = 1 lm/m². Když tedy znáte velikost pokoje a počet luxů, dopočítáte si kolik je potřeba lumenů – tato hodnota je uvedena na krabičce zdroje. A samozřejmě nezapomeňte tuto hodnotu rozpočítat mezi více svítidel
Pokud máte obavy z výpočtů, dnes už se dají využít služby světelného studia a dobře poradí i zkušený elektrikář. 
 
osvětlení nad jídelní stůllustr do kuchyně

Na trhu je inteligentní světelný systém

Když už máte představu, kolik světla (v počtech lumenů) vlastně budete potřebovat, přichází na řadu samotný výběr. V současné době je kladen velký důraz na úspornost, takže doporučujeme LED svítidla. Nejen že uspoříte, ale přináší i řadu dalších výhod – dlouhou životnost, možnost navolit si barvy, zapínat a vypínat dálkovým ovladačem atd. A inteligentní světlený systém HUE jde ještě dál.  Například dokáže synchronizovat světlo s hudbou nebo si můžete navolit postupné zvyšování intenzity světla při vstávání jako příjemný budík. Ano, osvětlení Philips HUE je dražší a peníze při stavbě nového domu samozřejmě řešíte, ale výhodné je, že svítidla lze do systému kupovat postupně.

Trendem je více malých světel

Pryč jsou doby, kdy bylo jedno centrální osvětlení na celou místnost. Dnes je v oblibě dělat jednotlivé světelné koutky. V praxi to znamená samostatný lustr nad jídelním stolem, LED pásky nad linkou nebo třeba velká stojací lampa u gauče v obyvacím pokoji. Velmi žádané jsou rovněž podhledové bodovky. Zkrátka se svítidly se dá v interiéru čarovat a novostavba k tomu úplně vybízí.
 
osvětlení koupelny Osvětlení do ložnice

Jsme přímí dovozci renomovaných značek

  • Philips
  • Trio
  • Ideal Lux
  • Lutec
  • Italux
  • WiZ
  • Philips Hue
Všechny značky