00 Kč
Způsoby doručení
Přepravce89 Kč
Osobní odběr BrnoZdarma
Doprava zdarma od 1000 Kč

3 rady k jednoduché údržbě svítidel a lustrů

Jak rychle a účinně vyčistit lustry, lampy a další osvětlení? Stačí znát pár triků a je hned hotovo.

Nový vysněný lustr už konečně zdobí váš domov a vy si užíváte jeho světla. Stejně jako ostatní věci ve vaší domácnosti, i osvětlení však čas od času potřebuje vaši pozornost, aby dobře a dlouho sloužilo. Přemýšlíte, jak to udělat co nejrychleji a nejjednodušeji? Zde vám nabízíme tři jednoduché zásady:

1. Pravidelnost péče o svítidla

Jak často budete čistit osvětlení ve vaší domácnosti, záleží samozřejmě především na vás. Je ale obvyklé, že prach na nábytku utíráme často, zatímco na světla zapomínáme. Nejeden z nás si na svítidla vzpomene jednou za rok, při vánočním nebo jarním úklidu.
Pokud jde o stropní osvětlení  a lustry, budou vám vděčné, když si na ně alespoň dvakrát ročně právě při velikonočním a vánočním úklidu zaměříte a poskytnete jim potřebnou očistu od vrstvy prachu. Stolní lampy a lampičky je však vhodné zbavovat prachu častěji, nejlépe při každém běžném domácím úklidu.

2. Opatrnost a šetrné zacházení s lustry i lampami

Když čistíte jakékoliv svítidlo, vždy je předtím vypněte a odpojte od elektřiny, abyste se vyvarovali případnému úrazu, zvláště pokud používáte vodu. V případě skleněných, či bohatých křišťálových lustrů je třeba dbát na šetrné čištění, abychom předešli jejich poškození.

3. Použití správných prostředků na čištění osvětlení

Použité čistící prostředky vždy přizpůsobte materálu svítidla. Pokud jde o nejrůznější lampy a lampičky z plastu, dřeva, textilu a kombinovaných materiálů, postačí hadřík a obyčejná voda, buďto samotná či s přídavkem saponátu. V rámci běžného úklidu je můžete jen otřít prachovkou či štětkou na prach. Také nejrůznější zapuštěná stropní světla postačí otřít vlhkým hadříkem.

Čím čistit mosazný lustr?

Zvýšenou pozornost je však třeba věnovat mosazným lustrům a lampám. Nejrůznější krémy a čističe na mosaz seženete v každé drogerii, většinou je použijete tak, že pastu nanesete na savý hadřík a mosazné části s ním vyleštíte. Nebo můžete využít také babské recepty, oblíbené je domácí čistění zašlé mosazi kyselinou citrónovou nebo roztokem octa a soli.

 
jak čistit křišťálový lustr
 
 

Jak čistit křišťálové lustry?

Zřejmě nejsložitější péči vyžadují komplexní  křišťálové lustry. Ještě donedávna existovala jen jediná možnost, jak křišťálový lustr vyčistit: odpojit jej, rozebrat na jednotlivé části a ty pečlivě kousek po kousku omýt, nejlépe v teplé vodě s přídavkem octa. Protože je to činnost poměrně časově náročná, není divu, že se k ní většina vlastníků těchto lustrů odhodlá jen jednou za rok. Na trhu se však již objevily přípravky, které péči o křišťálový lustr podstatně usadní. Většinou jde o čistící sprej, kterým celý lustr nastříkáte, špína a prach se pustí a stečou dolů na připravenou podložku (použít můžete nejlépe igelit). Jednoduché, nemyslíte?
jak čistit svítidla

Jsme přímí dovozci renomovaných značek

  • Philips
  • Trio
  • Ideal Lux
  • Lutec
  • Italux
  • WiZ
  • Philips Hue
Všechny značky