00 Kč
Způsoby doručení
Přepravce89 Kč
Osobní odběr BrnoZdarma
Doprava zdarma od 1000 Kč

Mýty a fakta II: o úsporných světlech

Slyšeli jste už někdy nějaké zarážející informace o vlastnostech, které mají úsporné žárovky a můžou třeba škodit vašemu zdraví? Přinášíme vám další díl seriálu Mýty a fakta, který vám tyto fámy osvětlí.

Slyšeli jste už někdy nějaké zarážející informace o vlastnostech, které mají úsporné žárovky a můžou třeba škodit vašemu zdraví? Přinášíme vám další díl seriálu Mýty a fakta, který vám tyto fámy osvětlí. A sami uvidíte, kolik nepravdivých informací mezi námi koluje.

Mýty o úsporných žárovkách

Světlo z úsporných LED žárovek je tlumené a bledé

Naprostý nesmysl. Tak nějak bychom popsali tuto klamavou informaci. Kompaktní úsporné žárovky vám nabízí výrobci v různých "barvách", teplotách chromatičnosti. Můžete si tak vybrat taková úsporná světla, které vám mohou posvítit podobně jako klasická žárovka teplým bílým světlem (2 700 kelvinů), ale také takové, které do pokoje přinesou denní světlo (6 500 kelvinů). Stejně tak si můžete vybírat intenzitu. Od tlumeného až po výkonné zářící svítidlo.
 

Používáním úsporných žárovek vzrostou náklady na topení

Tuto lež o úsporných žárovkách byste mohli zaslechnout ve spojitosti s tím, že klasické žárovky údajně částečně vytápějí pokoje. Pokud je tedy vyměníte za úsporné, budete muset zaplatit více za topení. Je sice pravdou, že klasická žárovka přemění až 95 % elektrické energie na teplo, to je ale ve výsledku naprosto zanedbatelné množství tepla, které neovlivní teplotu místnosti. Takže ani konečné náklady na topení.
 

Trvá příliš dlouho, než začne úsporná žárovka svítit naplno

Další lež, která je zřejmě spojená s dřívějšími typy úsporných žárovek. Dnešní kompaktní úsporné žárovky nabíhají téměř okamžite. Tato doba sepnutí je prakticky zanedbatelná.
 

úsporná žárovka

Pravdy o úsporných žárovkách

Úsporné žárovky můžete bez problému často vypínat a zapínat

Ano. Možná jste slyšeli tuto informaci. Možná jste slyšeli pravý opak. Faktem ale je, že časté spínání nijak výrazně neovlivňuje životnost dnešních úsporných žárovek. Zdroje světla jsou totiž testovány a splňují požadavky běžné domácnosti.
 

Polopravdy na závěr

Úsporné žárovky často blikají

I mistr tesař se někdy utne, ne ale v případě kvalitních úsporných žárovek. Pokud jste se doslechli, že úsporné žárovky nesvítí stabilně a často blikají, je velmi pravděpodobné, že se jedná o méně kvalitní kousky. Dobré kompaktní úsporné žárovky mají vysokofrekvenční předřadník a nevíc je jejich světlo zdravotně nezávadné.
 

Úsporné LED žárovky jsou drahé

Možná vám počáteční investice do žárovek může přijít poněkud vyšší, když si to ale spočítáte, uvidíte, že vlastně nakonec ušetříte. A to až 80 % elektrické energie oproti používání klasických žárovek. Počáteční investice se vám vrátí už asi za půl roku, pokud budete používat kvalitní úsporné žárovky.
 

 

Jsme přímí dovozci renomovaných značek

  • Philips
  • Trio
  • Ideal Lux
  • Lutec
  • Italux
  • WiZ
  • Philips Hue
Všechny značky