00 Kč
Způsoby doručení
Přepravce89 Kč
Osobní odběr BrnoZdarma
Doprava zdarma od 1000 Kč

Průvodce nastavitelnými závěsnými lustry

Výběr toho správného svítidla není jednoduchý. Proto si určitě nechcete ztěžovat situaci ve finálním kroku - montáži a instalaci svítidla. V tomto průvodci se dočtete, jak nastavovat závěsná svítidla co nejsnadněji a nejefektivněji.

Sortiment závěsných svítidel je pestrý a volit z takto široké nabídky nemusí být jednoduché; světla se liší nejen vzhledem a použitými materiály, ale i způsobem montáže a nastavitelností. Spousta zákazníků si pak ořeže možnosti čistě z důvodu, že se bojí komplikované instalace - častými dotazy zákazníků například jsou “Jak vybrat závěsný lustr? Jak seřídit výšku?”. Tento průvodce si dává za cíl vás takovýchto zbytečných obav zbavit.

A jaké typy závěsných svítidel v naší nabídce naleznete? Svítidla zavěšená na:

  • lanku či provazu,
  • kovovém řetězu,
  • ovladatelném ramenu,
  • přívodním kabelu
  • nebo třeba speciální konstrukci.

Na většinu závěsných svítidel nebudete potřebovat speciální nářadí, postačí pouze šroubovák, a to jak na montáž svítidla, tak i úpravu výšky. A jak tedy lustr zkrátit? Typicky se na montuře svítidla nachází šroubek, hovorově nazývaný jako “červíček”, který při povolení umožní vsunout požadovaný úsek kabelu dovnitř montury

Některá svítidla jsou vybavena brzdou - tlačítkem, jež při stisknutí uvolní kabel. Ve výsledku funguje na stejném principu jako výše zmíněný šroubek. Komplikace se mohou objevit u svítidla,  jejichž kabel je veden řetězem, případně omotán látkou. V takovém případě je třeba uvolnit požadovaný počet článků řetězu nebo zkrátit látku a teprve potom vsunout kabel či lanko do montury.

Montáž a upevnění některých svítidel zvládne člověk sám, vždycky je ale lepší vzít si na pomoc ještě další pár rukou, obzvláště u mohutnějších a rozložitějších světel jako jsou třeba křišťálové lustry. Nicméně pakliže jste si vybrali svítidlo, jehož montáž bude evidentně komplikovaná a při nevhodném zacházení i nebezpečná, je rozumější si přizvat zkušeného elektrikáře a úkol jak změnit délku lustru přenechat jemu.

Před instalací svítidla je samozřejmé vypnout jistič, aby nedošlo ke zranění elektrickým proudem (podrobný návod, jak svítidla instalovat naleznete zde). Stejně tak postupujte i při pouhé úpravě výšky lustru, byť by se mohlo zdát, že zde riziko nehody není.

Před samotnou úpravou výšky si, prosím, ověřte, zdali je závěsný lustr nastavitelný. Pokud totiž závěs svítidla nelze jednoduše upravit a bylo by nutné do svítidla zasahovat, přišli byste tím o záruku a případnou možnost reklamace.

Po správné montáži a nastavení výšky vám bude závěsné svítidlo dělat radost a v osvětlované místnosti se bude vyjímat. V případě nesnází - ať už s montáží či instalací - se můžete obrátit na naše pracovníky, kteří vám rádi pomohou.



 

Jsme přímí dovozci renomovaných značek

  • Philips
  • Trio
  • Ideal Lux
  • Lutec
  • Italux
  • WiZ
  • Philips Hue
Všechny značky