00 Kč
Způsoby doručení
Přepravce89 Kč
Osobní odběr BrnoZdarma
Doprava zdarma od 1000 Kč

Snadný návod na instalaci svítidla

Pořídili jste si domů nové světlo a chcete si ho instalovat svépomocí? Pokud nejste úplný elektroamatér, mělo by to být snadné. Pro jistotu si zde můžete přečíst stručný návod, jak postupovat, aby instalace vašeho nového svítidla byla úspěšná a hlavně co nejvíce bezpečná.

Pořídili jste si domů nové světlo a chcete si ho instalovat svépomocí? Pokud nejste úplný elektroamatér, mělo by to být snadné. Pro jistotu si zde můžete přečíst stručný návod, jak postupovat, aby instalace vašeho nového svítidla byla úspěšná a hlavně co nejvíce bezpečná.

Co budete při instalaci svítidla potřebovat?


Při instalaci svítidla si připravte k ruce 2 velmi důležité věci - zkoušečku na elektřinu a izolovaný elektrikářský šroubovák. Pokud se chystáte instalovat světlo ve výšce, vezměte si k ruce i bezpečné štafle či stoličku.

Bezpečnost na prvním místě

Před instalací svítidla vypněte pojistky. Pokud si nejste jistí, který spínač patří okruhu s lustrem, doporučujeme vypnout všechny pojistky najednou pomocí hlavního jističe. S elektrickým proudem není radno si zahrávat a pokud se na odbornou práci s odhalenými elektrickými vodiči necítite, svěřte raději instalaci lustru odborníkům.

Držte se barev vodičů a neuděláte chybu

​​​Pokud jste se ujistili, že je elektřina bezpečně vypnuta, můžete se pustit do samotné instalace světla. Bude nutné propojit vodiče, které vedou ze zdi s těmi, které jsou součástí lustru.
Pokud se chystáte instalovat lustr či nástěnné svítidlo do novostavby či nového bytu, nebudete mít žádný velký problém. Najdete zde 3 barevně odlišené dráty - fázový v černé či hnědé barvě, nulový v modré barvě a kabel ochranný, který bude žlutozelený. U starších domů můžou za zdi vést pouze dva dráty - fázový a nulový. Pokud si nejste jistí, který kabel je který, a nebo jsou nejasně označeny, nahoďte pojistky a opatrně vyzkoušejte za pomocí zkoušečky, do kterého kabelu jde proud. Ten, který bude svítit, bude kabel fázový.
Nezapomeňte poté pojistky opět vypnout!

Spojte to!

Pokud máte elektřinu bezpečně vypnutou, můžete se pustit do spojování. V těle svítidla najdete kabely ve stejných barvách, které propojte s kabely, které vedou ze zdi a je hotovo. V případě, že instalujete světlo v prostorech, kde jsou k dispozici pouze fázový a nulový vodič, je propojte s těmito vodiči ve světle a zbývající uzemňovací kabel upevněte tak, aby se nedotýkal s jinými dráty a pečlivě ho zaizolujte. Pokud byste tak neučinili, došlo by ke zkratu.

Kabely v čokoládě? Nedivte se...

V praxi se také často setkáte s tím, že ve svítidle nebudou kabely samostatně, ale budou zapojeny do tzv. čokolády. Čokoláda nebo lustrová svorkovnice umožňuje propojení kabelů pomocí měděné trubičky uvnitř. Poskytuje tak lepší tepelnou ochranu. Do otvoru označeného L zapojte fázový kabel a do otvoru označeného N kabel nulový. Zajištěte kabely šroubkem pomocí izolovaného elektrikářského šroubováku.

Svítí?

Pokud se vám podaří kabel propojit, stačí pak už jen připevnit krytku lustru či upevnit svítidlo pomocí šroubů či háků ke stropu nebo ke stěně.To, zda se vám zapojení povedlo ověříte snadno. Nahoďte pojistky a zkuste rozsvítit.

Instalace světla je stejně jako každá práce s elektřinou riziková, pokud máte pochybnosti, přenechte opravdu raději instalaci věšeho nového svítidla elektrospecialistovi.

Doufáme, že s naším návodem si při instalaci vašeho vysněného svítidla hravě poradíme. Pokud budete potřebovat poradit nejen s instalací, neváhejte se obrátit na naše odborníky. Přijďte za námi osobně na prodejnu a nebo se ozvěte na email info@dekolamp.cz.
 

Jsme přímí dovozci renomovaných značek

  • Philips
  • Trio
  • Ideal Lux
  • Lutec
  • Italux
  • WiZ
  • Philips Hue
Všechny značky