00 Kč
Způsoby doručení
Přepravce89 Kč
Osobní odběr BrnoZdarma
Doprava zdarma od 1000 Kč

Druhy a použití patic

V naší nabídce najdete velkou škálu žárovek nejrůznějších druhů. Pro to, aby žárovka správně fungovala a bylo možné ji správně instalovat do objímky, je nutné znát druh a velikost patice. Jak se od sebe jednotlivé patice liší a pro která svítidla jsou vhodné?

V naší nabídce najdete velkou škálu žárovek nejrůznějších druhů. Pro to, aby žárovka správně fungovala a bylo možné ji správně instalovat do objímky, je nutné znát druh a velikost patice. Jak se od sebe jednotlivé patice liší a pro která svítidla jsou vhodné?

Šroubovací patice

Patice se závitem jsou nejčastěji používaným typem patice. Písmeno E v názvu odkazuje k vynálezci žárovky, kterým byl Thomas Alva Edison. Číslo v názvu je pak velikost závitu v milimetrech. Žárovka se do těchto závitů upevňuje šroubováním.

E27 - nejčastěji používaný typ běžné patice (závitu). Setkáte se s ní u běžných světel v interiéru i exteriéru. S touto paticí se vyrábí LED žárovky, halogenové žárovky i designové žárovky. Zpravidla se jedná o žárovky pro napětí 230 V, nicméně lze najít i žárovky s touto paticí pro nízké napětí 24 V. Často se tato patice označuje jako „velký Edisonův závit”.

E14 - menší patice E14  je také nazývaná „malý edisonův závit” a nebo familiárně „miňonka". Používá se do dekoračních svítidel, lampiček a nebo do digestoří. Žárovky se závitem E14 se vyrábí v mnoha tvarech a v nabídce najdete také designové žárovky s filamentovým vláknem. Pro provoz těchto žárovek je potřeba příkon 25 W nebo 40 W. Samozřejmostí jsou i úsporné LED žárovky s označením E14.
Zavit_E14Patice_E27

Bajonetové patice

Bajonetové patice se od patice se závitem liší tím, že žárovka se do nich nešroubuje, ale upevňuje se zasunutím výstupků do objímky a pootočením. Bajonetových patic je celá řada. V naší nabídce najdete bajonetové patice těchto druhů:

GU10 - nejčastěji používaná bajonetová patice. Je typická tím, že má 2 symetrické výstupky s roztečí 10 mm, které se zasouvají do objímky. Písmeno G v názvu se vztahuje k anglickému pojmenování typického tvaru žárovky. Žárovky s touto paticí pracují s napětím 230 V.
V nabídce najdete halogenové žárovky i LED žárovky s paticí GU10. Vybírat také můžete z inteligentních žárovek od značky Philips Hue, které umějí i měnit teploty světla, stmívat se a nebo svítit v barevném spektru RGB.
Patice_GU10

Kolíčkové patice

Tyto patice se využívají zpravidla u zářivek nebo u halogenových žárovek. Mohou se také označovat jako jednopaticové.

G13 - Patice s tímto označením je typické pro použití do zářivek. Nejčastěji se jedná o typ starších zářivek T8. Zářivky jsou vhodné pro osvětlení pracovního prostoru v kancelářích a nebo skladových prostorech. V naší nabídce najdete kvalitní LED zářivky od značky Philips.
PaticeG13

G5 -  patice s označením G5 se používá pro zářivky s označením T5. Tyto zářivky jsou modernějším typem tohoto druhu osvětlení. Jsou vhodné pro osvětlení pracovní plochy, kanceláří, skladů a nebo prodejen. 
PAtice_G5

S14 - patice s tímto označení se také využívá pro zářivky. Speciálně pro úsporné zářivky typu LED.
PaticeS14
 
 

Ostatní zásuvné patice

Oproti šroubovacím, bajonetovým či kolíčkovým paticím se u těchto speciálních druhů výstupky na tělese patice do otvorů v objímce pouze zasunují. Jejich použití je široké a setkáte se s nimi jak v centrálních svítidlech, tak i v menších svítidlech, jako jsou lampičky či bodová osvětlení.

GU5.3 - tato patice je známá také jako MR16. S objímkou se spojuje pomocí 2 výstupků (tzv. pinů), které mají rozteč 5,3mm. Patice tohoto typu jsou zpravidla určené pro napětí 12 V. Běžně se tyto patice používají pro bodová světla. Ve většině případů jsou s touto paticí vyrábějí žárovky s označením LED.
 
PaticeGU5.3

G9 - žárovka menších rozměrů pro použití ve svítidlech nad zrcadla, v designových svítidlech a všude tam, kde je potřeba úspora prostoru. V sortimentu naleznete halogenové i LED žárovky G9. V tělese patice jsou 2 piny s roztečí 9 mm.
PaticeG9

G4 - patice s piny s roztečí 4 mm. Tato patice je určena pro osvětlení zrcadel, knihoven a nebo výklenků. V naší nabídce najdete žárovky s paticí G4 od značky Philips.
PaticeG4

G53 - patice s tímto označením se využívá nejčastěji pro vnitřní bodová nebo reflektorová světla
PaticeG53

G24 - žárovky s tímto označením mají 2 - 4 piny. Používá se pro osvětlení obchodních prostor, v chodbách bytových domů a nebo pro podhledová svítidla.
PaticeG24
 

R7S - speciální druh patice. Je vhodná pro použití ve stojacích lampách a ve speciálních designových svítidlech. Patice vznikla pro halogenové výbojky, ale dnes již lze použít i úsporné LED žárovky.

2G11; S14 a TL5 - patice vhodná pro zářivková svítidla.


Informaci o tom, jakou patici pro svítidlo, najdete vždy uvedenou v produktovém popisu u výrobku. Pokud byste i přesto váhali, jakou žárovku zvolit, neváhejte se na nás obrátit a nebo nás navštívit v showroomu na Křenové ulici v Brně

Prohlédněte si také kompletní nabídku žárovek s různými druhy patic >>>



 

Jsme přímí dovozci renomovaných značek

  • Philips
  • Trio
  • Ideal Lux
  • Lutec
  • Italux
  • WiZ
  • Philips Hue
Všechny značky