00 Kč
Způsoby doručení
Přepravce89 Kč
Osobní odběr BrnoZdarma
Doprava zdarma od 1000 Kč

Studené, teplé, neutrální světlo, které je to nejvhodnější?

Existují tři standardní varianty teploty světla LED žárovek, které je třeba zvážit před samotným nákupem. V následujících řádcích Vám pomůžeme pochopit rozdíly mezi těmito základními teplotami a jak vybrat to nejvhodnější světlo pro různé prostředí.

Existují tři standardní varianty teploty světla LED žárovek, které je třeba zvážit před samotným nákupem. V následujících řádcích Vám pomůžeme pochopit rozdíly mezi těmito základními teplotami a jak vybrat to nejvhodnější světlo pro různé prostředí.

 

LED žárovky mají tři různé barvy světla, lišící se od sebe na základě teploty, a to jsou:

  • Teplé světlo: barevná škála od žluté, oranžové, červené po teplou bílou v závislosti na zvolené teplotě. Nejběžnějším typem je žárovka s teplotou 2700 K. Toto spektrum světla připomíná záření pouličních lamp.

  • Studené  světlo: odstíny barev, které začínají od studené bílé po světle modrou až modrou, vždy v závislosti na zvolené teplotě. Nejběžnějším typem je 6400 K. Jedná se o velmi podobný typ, jako je denní světlo (5500 - 6500 K).

  • Neutrální světlo: klasický bílý barevný tón, při kterém se spektrum teplého i chladnějšího světla střetávají a uniformují ve velmi jednotné bílé barvě. Obvykle má tento typ teplotu odpovídající 3000 K nebo 4000 K.
hodnoty K teplého a studeného světla

Je lepší teplé, nebo studené světlo?

Vnímání prostředí různými druhy světla je čistě psychologické, avšak v závislosti na zvoleném modelu můžeme víc zvýraznit detaily, získat relaxační efekt a nebo přirozené energizující světlo potřebné pro soustředění. Pokračujte ve čtení a zjistěte, kam je vhodné umístit LED žárovky či pásky v závislosti na potřebě a využití.
  • Teplé světlo: Perfektní do ložnice, obývacího pokoje a relaxačních prostorů

Teplé žárovky jsou v našich domovech nejběžnější. Toto světlo dokáže navodit příjemnou pokojnou atmosféru a je ideální ho umístit do ložnice, obývacích pokojů, hal, salónků. Takové světlo často najdeme i v kancelářích, protože teplé spektrum příliš neunavuje oči a je vhodné do prostředí, kde trávíme většinu času. Teplé světlo vyzařují všechny modely s barevnou teplotou nižší jako 3000 K.

  • Neutrální světlo: Perfektní do kuchyně i koupelny
Zpravidla jsou svítidla s neutrálním světlem instalovány v prostorách vyhrazených na čtení a studium. Můžou být taktéž umístěny v koupelnách a kuchyních, na místech, kde potřebujeme dobře vidět.

Neutrální světlo je jedním z nejpoužívanějších, protože neunavuje oči a stále zaručuje možnost se soustředit. Nejčastěji je se kupují modely s hodnotou 3000 K s mírně teplejšími odstíny, ty jsou určeny na odpočinek. Žárovky s hodnotou 4000 K až 5300 K se zářivějšími barvami zase na lepší čtení.
  • Studené světlo: garáže, sklady, veřejná místa

Poslední možností jsou úsporné LED žárovky se studeným světlem, jejichž odstíny jsou někdy velmi chladné, téměř podobné arktické modři. Z důvodu své velmi zářivé barvy v rozmezí 5000 až 6500 K a absenci teplých tónů je takovéto světlo vynikající na osvětlení větších prostorů jako jsou sklady, supermarkety, nemocnice, obchodní prostory, kde potřebujeme zřetelně vidět lidi a předměty.

Nedoporučují se ovšem do obytných prostorů, protože v malých místnostech může být pro oči nepříjemný sklon k studené bílé barvě. Příliš studená teplota může v místnosti vytvářet příliš silné a ostré stíny.

  
studené světlo do kuchyně     teplé bílé světlo

Jak nasměrovat světlo pro dosažení nejlepších výsledků?

Dalším důležitým faktorem je určitě směr světla. Osvětlení shora dolů je nejvhodnější v kuchyni a nebo tam, kde musíte vykonávat činnosti vyžadující soustředění (vaření, jídlo, konverzace). Nejlepší volbou je instalace neutrální žárovky, abyste získali více detailů.

Naopak, zdroj, který osvětluje zdola nahoru, je lepší instalovat do místnosti, kde chcete zabránit vytváření stínových oblastí a nebo oslnění v důsledku příliš přímého světla. Zde je žádoucí instalovat teplé světlo.

Jestli zvažujete LED žárovku pro váš domov či kancelář, doufáme, že jsme vám při výběru teploty zdroje ulehčili vaše rozhodnutí.

Jsme přímí dovozci renomovaných značek

  • Philips
  • Trio
  • Ideal Lux
  • Lutec
  • Italux
  • WiZ
  • Philips Hue
Všechny značky