00 Kč
Způsoby doručení
Přepravce89 Kč
Osobní odběr BrnoZdarma
Doprava zdarma od 1000 Kč

Jak rozumět obalu žárovky?

Pokud nakupujete světelný zdroj do vašeho svítidla, je rozumné pročíst si údaje uváděné na krabičce od žárovky. Dozvíte se z ní důležité informace a předejdete problémům s nevhodným výběrem

Pokud nakupujete světelný zdroj do vašeho svítidla, je rozumné pročíst si údaje uváděné na krabičce od žárovky. Dozvíte se z ní důležité informace a předejdete problémům s nevhodným výběrem.

Technické parametry žárovek

Zde je výčet údajů, na které byste se měli při pořizování žárovek zaměřit:

  1. Světelný tok udává, jak moc bude žárovka svítit a v jaké míře světlo vyzáří do stran. Jednotka se uvádí v lumenech.
  2. Energetický štítek znamená zařazení žárovky do sedmi energetických tříd. Nejúspornější označením chápeme  A++, dále A+, A,B,C,D až po nejméně úspornou variantu E.
  3. Životnost žárovky se zpravidla uvádí v hodinách, někdy i v letech, při průměrné době svícení 2,7 hodin denně. Kvalitní žárovka by měla vydržet svítit alespoň 10 000 hodin.
  4. Barva světla neboli teplota chromatičnosti je měřena v Kelvinech. Spektrum barvy LED žárovek počíná teplou žlutou a končí studenou bílou (až modrou). Pro práci doporučujeme odstíny studenější, na relaxaci zase teplejší škálu barev.
  5. Výrobce, certifikáty  certifikací CE rozumíme výrobu v souladu s normami EU. Jiné výrobky nekupujte, hazardovali byste tak se svým zdravím. CE osvědčení má dvě části, a to Electro magnetic compactibility (informující, jestli nebude rušit ostatní spotřebiče) a Low voltage directive (zda je výrobek vhodně vyroben a vyhovuje bezpečnostním nárokům). 
  6. Informace o stmívatelnosti – pokud je symbol přeškrtnutý, jedná se o nestmívatelnou žárovku. 
  7. Počet spínacích cyklů údaj uvádějící, jak žárovka odolává častému spínání. Průměrná cifra se pohybuje okolo 65 000 spínacích cyklů. 
  8. Rozměry a vhodné napětí – pro spotřebitele hraje roli velikost žárovky, aby se věšla do svítidla. Dále si všímejte vhodného napětí, v našich podmínkách zpravidla 220 V.

Produkty k článku:

Jsme přímí dovozci renomovaných značek

  • Philips
  • Trio
  • Ideal Lux
  • Lutec
  • Italux
  • WiZ
  • Philips Hue
Všechny značky